Ömrünü iyilik yapmaya adamış, yaşı bir asra merdiven dayamış ve her hususta insanlara örnek gösterilebilecek olan bir insanı tanıtmak benim için büyük bir onur ve şereftir. Onun ismi Salih Savaş’tır…
Ömrünü iyilik yapmaya adamış, yaşı bir asra merdiven dayamış ve her hususta insanlara örnek gösterilebilecek olan bir insanı tanıtmak benim için büyük bir onur ve şereftir. Onun ismi Salih Savaş’tır.
Genç yaşlarında Bulgaristan’da zorluklara karşı büyük bir mücadele verdiği için hakkında gizli takibatların yürütüldüğünü ve ailesinin büyük bir tehlike altında olduğunu öğrendikten sonra o 1950 yılında Bulgaristan’ın, Deliorman bölgesinde bulunan Razgrad ili, Gradina (Yerciköy) köyünden ailesiyle birlikte Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmıştır. İlkönce o ailesiyle birlikte Trakya köylerinde yaşayan akrabalarının yanına yerleşmiş. Ancak o yıllarda hayat şartları çok zor olduğu için iş bulmak ümidiyle ailesini alıp İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinin Nuri Paşa mahallesine yerleşmek zorunda kalmıştır. İlk zamanlarda ailesiyle ahır gibi bir yerde yaşamaya başlamış. Birçok güçlüklerle savaştığı için Savaş soyadını seçmiş ve ailesiyle birlikte yaşam mücadelesi vermeye devam etmiş. Büyük güçlüklerle T.C. Devlet Demiryolları Halkalı Gümrük İşletmelerinde iş bulmuş ve orada çalışmaya başlamış. Burada gösterdiği gayretli çalışmaları ve örnek davranışlarıyla kısa bir süre içinde yönetmenlerinin ve iş arkadaşlarının takdirlerini, sevgilerini ve saygılarını kazanmış. Aynı zamanda ailesinin geçim düzeyini yükseltmek için yerleştiği yerde bir inek bakmaya başlamış. İnekten elde edilen sütleri satarak küçük yaşta olan dört çocuk, eşi ve yaşlı annesinden ibaret olan ailesine rahat bir geçim sağlamayı başarmış. Bu süre içinde, Zübeyde Hanım caddesinde, banliyö tren hattı boyunda bir arsa satın alarak ona altı katlı bir apartman binası inşa etmiş. Zeytinburnu ilçesi, Nuri Paşa mahallesindeki komşuları ile karşılıklı iyi ilişkiler kurmuş, kendi ailesinin imkân sınırları çerçevesinde herkesin yardımına koşmuştur. 1970’li yıllarda ailesiyle birlikte hacca gitmiş ve hacı olma şerefine nail olmuştur. O yıllarda Bulgaristan devleti Türk ahaliyi göçe zorladığı için birçok aile Gradina (Yerciköy) köyünden Türkiye’ye göç etmiştir.
Göçmenliğin zorluklarını çok ciddi bir şekilde yaşamış olan Hacı Salih Savaş birçok aileye mesken ve iş bulmaları için yardımcı olmuş. Kimilerini uzun süreyle kendi evinde ağırlamış, çeşitli işlere yerleştirmiş ve ayakları üzerine basmaları için elinden gelen yardımları vermiştir. 1984-1989 yıllarında Türk ahalinin isimlerini zorla değiştirme kampanyasına karşı verdiği mücadele ne- deniyle Bulgaristan’da tutuklanıp ölüm istemiyle yargılanan ve 18 yıl hapis cezasına çarptırılan akrabası Orhan Ömer’in ailesi 1989 yılının Temmuz ayında Türkiye’ye göç etmek zorunda kalmış. Onun eşinin iki küçük çocuk, yaşlı ve hasta anne ve babasına bakmak zorunda olduğunu gören Hacı Salih Savaş evinin bir katına onları yerleştirmiş, Orhan’ın küçük çocuklarını okutmuş, eşine iş bulmuş ve her çeşit maddi ve manevi desteği vermiştir. Orhan 1990 yılı Aralık ayının sonlarında Bulgaristan’ın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Jelü Jelev tarafından çıkarılan af kanunu ile ceza- evinden tahliye edildikten sonra 1991 yılının başlarında ailesinin yanına gelmiş, çalışmaya başlamış ve maddi açıdan ayaklarının üzerine bastığı 1994 yılının yaz aylarına kadar herhangi bir kira ücreti talep etmeden Hacı Salih Savaş onları kendi evinde kıymetli misafir olarak ağırlamıştır. Bu yardımlar Hacı Salih Savaşın insanlara yaptığı maddi ve manevi yardımların sadece çok küçük bir kısmı olup onar saymakla bitmezler.
Ömrünü insanlara iyilik yapmaya ve hizmet etmeye adayan Hacı Salih Savaş, Zeytinburnu Nuri Paşa mahallesinde yaşayan çocuk, genç ve yaşlı ahalinin saygı ve sevgisini kazanmaktan başka, Ulu Camiine ve onun yanındaki kuran kursuna çok büyük hizmetler vermiştir. Bu nedenle gösterdiği gayretli çabalarını olumlu bir şekilde değerlendiren cami cemaati onu “Hayırseverler Ulu Camii ve Kuran Kursu Yaptırma ve Yaşatma Derneği” Başkanı görevine seçmiş. Çok uzun yıllardır bu görevi şerefle yerine getiren saygılı Hacı Salih Savaş, oğlu Hacı Mehmet Savaş ve cami cemaati ile birlikte gösterdikleri gayretli çalışmalar neticesi eski camiinin yerine Zeytinburnu Nuri Paşa mahallesine mükemmel yeni bir Ulu Cami kazandırmayı başarmıştır. Son görüşmemiz esnasında bu muhterem ve çok değerli insan “şu an Kuran kursu binasının projesini yaptırdık, yakın bir süre içinde onun inşaatına başlayacağız ve onun inşaatını tamamlamayı başarabilirsem bu Dünyadan gözlerim açık gitmeyecekler” dedi.
Yaşı 96 üz- erinde bir asra yakın bir ömre sahip olan bu nur yüzlü insan yaptığı iyiliklerle sadece Nuri Paşa mahallesinde yaşayan insanların sevgi ve saygısını kazanmakla kalmamış olup Zeytinburnu Belediye Başkanının ve Kaymakamının takdirini de kazanmıştır. Onlar her fırsat buldukça Hacı Salih Savaşı ziyaret ederler, ellerini öperler ve onunla sohbet etmeyi severler. Bu mübarek insanı her gün Camii Derneğinin idari ofisinde görmek mümkündür. Onu gören ve tanıyan birçok insan onun yanından geçerken ona saygıyla selam verir ve sevgiyle ellerinden öperler. Küçük çocuklar yanına gelir, Hacı Salih Dedeleri onları sever, başlarını okşar, onlara şeker, çikolata hediye eder ve elinden geldiği kadar harçlık para verir. Onunla son sohbetimiz esnasında bana “bana bu sevgi ve saygı yeter oğlum, yaptığım iyilikler için ben kimseden hiçbir zaman herhangi bir maddi karşılık beklemedim ve beklemem, herkese hakkım helal olsun” dedi.
Ben onun bir köydeşi olarak böyle bir Deliormanlı hayırseveri tanıdığım için çok mutluysa makalemle paylaşmak istiyorum.
Orhan Turan
YORUMLAR (İLK YORUMU SİZ YAZIN)